Dorpshuizen Vechtdal twijfelen over tariefverhogingen, gemeenten denken mee

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is images0.persgroep.webp
Bestuursvoorzitter Theo van Hedel van Het Kronkelhonk in Slagharen schenkt wat te drinken in. © Alex Mulder

Bron: De Stentor 01-08-2022

Dorpshuizen en multifunctionele accommodaties in het Vechtdal hebben het zwaar. Na twee jaar corona en beperkte inkomsten hebben ze nu te maken met stijgende kosten. Het Kronkelhonk in Slagharen moet daarom per 1 september de prijzen verhogen, terwijl de gemeente Dalfsen met een oplossing voor de hoge energiekosten komt.
Waar een kopje koffie in Het Kronkelhonk nu nog één euro kost, gaat dat bedrag per 1 september naar 1,20 euro. Ook de prijs voor het huren van zalen gaat met een aantal euro’s per uur omhoog. ,,We hebben helaas geen andere mogelijkheid. Je kunt niet anders. Als dorpshuis blijven we nog wel goedkoop’’, zegt Theo van Hedel, als bestuursvoorzitter van het multifunctionele gebouw in Slagharen.

Compensatie

De kosten voor gas, water en licht zijn flink hoger. Daarnaast vragen leveranciers, zoals brouwers, meer voor hun producten. ,,We besloten onze tarieven met ongeveer 10 procent te verhogen. We hebben bij de gemeente nog een verzoek gedaan voor compensatie voor de stijgende energiekosten, maar daar hebben we nog geen antwoord op. We konden niet langer wachten.’’

Ook andere dorpshuizen in de gemeente Hardenberg denken na over maatregelen. Jan Altena, beheerder van dorpshuis De Binder in Gramsbergen, geeft ook aan dat de prijzen in de horeca zullen worden verhoogd: ,,De inkoop is ook duurder.’’ Wat er met de overige tarieven gaat gebeuren is nog onduidelijk, geeft stichtingsvoorzitter Gerdinand Rougoor aan: ,,De verhoogde energiekosten hakken erin. Dat zal ongetwijfeld consequenties hebben. Over hoe we dat gaan oplossen zijn we in gesprek. Dat geldt ook voor een bijdrage van de gemeente.’’

Toekomst

In De Krim wordt over ongeveer een maand de nieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFA) in gebruik genomen. ,,Bij ons is nog geen sprake van huurverhoging. We hebben een sluitende begroting. Mochten de energieprijzen enorm stijgen, dan moeten we met elkaar in overleg, maar niemand kan in de toekomst kijken’’, zegt Zwalastino Guichelaar.

Ik ben een optimist, maar het kan wel dat hierdoor de omzet minder wordt.
Theo van Hedel, Bestuursvoorzitter van Het Kronkelhonk in Slagharen

In Dalfsen heeft het college van burgemeester en wethouders juist besloten om de Kulturhusen, in onder meer Lemelerveld en Nieuwleusen, financieel te compenseren voor de hogere energiekosten. De energiecontracten lopen er af en voor de de nieuwe contracten gelden hogere tarieven.

Problemen

De gemeente wil voorkomen dat de hogere kosten doorberekend worden aan gebruikers, onder meer vanwege de grote maatschappelijke rol. ,,Het sluiten van de Kulturhusen is geen optie en het doorbelasten van de kosten aan de gebruikers – zoals de sportverenigingen en de bibliotheek – brengt die partijen weer in de problemen. Daarom komen we als gemeente met een financiële compensatie’’, meldt wethouder Jan Uitslag.

Op basis van de huidige gegevens gaat het in Dalfsen om een bedrag van in totaal 220.000 euro. Daarnaast onderzoekt de gemeente samen met de Kulturhusen of en hoe de gebouwen verder verduurzaamd kunnen worden. Dat zou tot een structurele verlaging van de energiekosten moeten leiden.

Optimisme

De gemeente Hardenberg kon vrijdag niet aangeven in hoeverre er wordt gekeken naar een compensatie voor de dorpshuizen vanwege de hoge energiekosten. Datzelfde geldt voor de gemeente Ommen.

In Slagharen is Het Kronkelhonk belangrijk voor de maatschappij. ,,Vooral voor de jeugd is het belangrijk dat de prijzen laag blijven. Tot nu toe heb ik nog geen vragen gekregen over de prijsverhogingen’’, meldt Van Hedel. ,,Voor mensen met een kleine beurs is het lastig. Ik ben een optimist, maar het kan wel dat hierdoor de omzet daalt.’’